Er det en ting vi har savnet i de siste månedene har det vært å kunne gå på konsert og oppleve live musikk som publikummer. Den 7. mai var vi så heldige å bli invitert inn til Riksscenen som arrangerte sin første live streamede konsert med publikum i salen hvor Kajsa Balto spilte vårsesongens siste konsert. Vi slo av en prat med Informasjonsleder på Riksscenen, Fredrik Falch, om hvordan den siste tiden har vært for dem, og hvordan det nå har vært å arrangere en konsert med publikummere igjen.

Hei Fredrik, hvordan har dere opplevd denne perioden og hvordan har dere taklet det?

Det ble en endring for oss som er vant til å arrangere konserter med publikum i salen. Hele perioden har vært preget av den situasjonen som alle er i.

Hva er erfaringen deres med strømming hittil?

Strømming er kommet for å bli. For vår del har jeg svart på mange henvendelser fra folk som er over seg av begeistring for at de endelig kan komme på Riksscenen selv om de bor et helt annet sted i Norge.

Hvordan har engasjementet vært rundt strømmekonsertene deres?

Det jeg kan si er at vi har opplevd veldig stor publikumstilstrømning, og enorme seertall. Vi har strømmet sammen med Ticketmaster og Brakkesyke på Facebook ved siden av vår egen kanal, og vi har også strømmet via YouTube. Det foreløpige høydepunktet var forrige torsdag (2.mai) hvor Bare Egil Spellemannslag spilte med over 55.000 seere på Facebook og over 8000 på Youtube.

Hadde dere noen erfaring med å strømme konserter tidligere?

Nei, vi hadde ingen erfaring. Jeg føler at vi måtte ta tak i ting vi tidligere ikke har gjort. Man har en formening om at dette er greit å gjennomføre, men man skal tenke på hvordan man presenterer ting og at publikum finner den rette sendingen.

Hva gjør dere for å holde på publikum?

Det å fange publikum er noe vi har tenkt mye over, og da har vi fokusert på å gi kunden kvalitet i det de strømmer. Vi ser også på det som viktig å ha dyktige folk som jobber med dette hvor vi har vært så heldige å ha mange dyktige folk som er med på å gjennomføre disse konsertene.

Hvilke tiltak har dere tatt for å kunne gjennomføre konsert med publikum?

Vi har fulgt smitteverntiltakene til FHI som går på helt klar skilting vedrørende avstand. I konsertsalen har vi satt opp bord med avstand. Billettsalget foregår kun elektronisk. Vi håndterer ikke kontanter, og dette gjør vi blant annet for at om det skulle forekomme at noen ble syke under våre konserter vil vi ha mulighet til å følge de digitale sporene, og det tror jeg også myndighetene er opptatt av at vi skal kunne gjøre.

Er strømming noe dere vil fortsette med videre?

Ja, det ligger i planene våre for høsten. Denne situasjonen har vel akkurat startet, så vi kommer til å sitte på mye mer erfaring til høsten. Vi ser for oss at vi kommer til å ha publikum med begrenset kapasitet fremover, og det kan hende at noen vil være mer forsiktige enn andre med å dra på konsert, og det at vi da kan tilby folk en strømmekonsert er utrolig fint.